”Latterligt og uklogt, Børsting”

Bragt i Berl/4.6.2012.

Djøf’erne ryster på hovedet over LO-formand Harald Børstings udmelding om, at arbejdsløse unge akademikere har fået for meget opmærksomhed. “Vi har stor respekt for, at LO gør, hvad de kan for at få deres unge i arbejde. Men det er fejlagtigt og uklogt at skyde på akademikere og sige, at de har fået for meget opmærksomhed og særordninger”, siger Lisa Herold Ferbing, formand for Djøf, der repræsenterer over 75.000 akademikere.

Hun bakkes op af Erik Jylling, formand for Akademikernes Centralorganisation: “Jeg synes, det er en latterlig udmelding. For det handler ikke om, hvorvidt der er for meget fokus på den ene eller den anden. Det er alvorligt ikke at have job, og det er det, uanset om man er det ene eller det anden. Det er et personligt problem, men det er også et samfundsmæssigt problem”, siger han til Berlingske nyhedsbureau.

Udmeldingen kommer i forbindelse med, at LO i Politiken mandag foreslog, at man laver en ny form for løntilskudsordning, der skal sikre landets små og mellemstore firmaer til at satse på nye produkter og arbejdsmetoder, hvilket skal sikre, at nyuddannede faglærte får plads på arbejdsmarkedet. Ideen fra LO kopierer den såkaldte Videnpilotordning.

Men Videnpilotordningen gavner allerede LO-arbejderne, lyder det fra Erik Jylling og Lisa Herold Ferbing. “Det er lanceret som en akademikerordning, men dybest set er det en ordning, der skal skabe vækst i små og mellemstore virksomheder, som samtidig har den gode effekt, at den reducerer ledighed generelt,” siger Erik Jylling.

“Hver gang der ansættes en højtuddannet, giver det øget innovation, mere indtjening og det trækker også flere andre medarbejderkategorier ind, blandt andet faglærte. Det er dokumenteret gennem flere undersøgelser. Så LO burde støtte Videnpilotordningen som en vækstordning for højtuddannede, der også trækker faglærte i arbejde, “siger Lisa Herold Ferbing. Både AC og Djøf peger samtidig på, at ledigheden blandt akademikere er langt højere end blandt faglærte.

Ifølge Djøf er akademikernes arbejdsløshed på knap 30 procent, mens de faglærte kæmper med en arbejdsløshed på 10 procent.