Fokus på geografi løser ikke virksomheders arbejdskraftudfordring

Først udgivet i Børsen d. 1/3/2024. 

Af Mette Reissmann, erhvervsordfører for Socialdemokratiet og Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne

Regeringen ønsker løsninger på arbejdskraftmanglen, og flere virksomheder med grønne og digitale forretningsmodeller. Derfor er der sat strategiske skibe i søen både med en ny digitaliseringsstrategi og deres udmeldinger om et massivt sats på en ny globaliseringsstrategi.

For de mindre virksomheder er perspektivet heri dog sparsomt. I Akademikernes virksomhedspanel, som inkluderer et bredt udvalg af mindre vidensbaserede virksomheder, slår de til lyd flere lavthængende frugter, der bør høstes

Politikerne bør gøre sig fri af et syn på geografi som et problem. Som eksempel er utilstrækkeligt at flytte uddannelsesinstitutioner og statslige styrelser i håb om de vil hjælpe på virksomheders rekrutterings- og fastholdelsesproblemer. Danske virksomheder skal være førende i deres felt for at konkurrere internationalt, hvilket kræver vidtrækkende ambitioner, der rækker udover løsninger, der forbedrer forholdene i specifikke lokalområder.

I virksomheden BM Silo er løsningen partnerskaber med andre virksomheder i flere forskellige byer, hvilket er kommet i stand fordi disse virksomheder kan levere en super høj kvalitet.

Så er det vigtigt, at virksomhederne får hjælp til at gå mere utraditionelle veje for at få den nødvendige arbejdskraft, og fx ikke kun annoncere og rekruttere ud fra vaner. Hvis en virksomhed i Esbjerg har svært ved at rekruttere en ingeniør til opgaver med rapportering og dokumentering, så kunne løsningen måske være en cand.merc. eller en anden kandidat, som tidligere har arbejdet med denne type opgaver.

Hovedingrediensen i en sådan hjælp er at udbrede et mere håndholdt match, der netop kan hjælpe mindre virksomheder til at skaffe de nødvendige medarbejderkompetencer. Erfaringerne fra den tidligere nationale rekrutteringsordning: ”Akademikerkampagnen” er gode.

Virksomhedernes mangel på arbejdskraft er akut, det er på tide, at vi gør mere.