Finansministeriet håner 800.000 offentligt ansatte

I dagens Børsen kan man læse, at de offentlig ansatte har holdt lønfest siden 2008. Det er faktuelt forkert og en direkte hån mod de 800.000 offentligt ansatte og alle de danskere, der dagligt har brug for den velfærd, de offentligt ansatte leverer. Det udtaler Akademikernes formand, og bakker dermed op om udmeldingerne fra Flemming Vinther, topforhandler for de statsansatte og formand for CFU, om at Finansministeriet er ude i et ufint ærinde op til OK18.

 

Ifølge Finansministeriet og Dansk Arbejdsgiverforening har lønudviklingen i det offentlige oversteget lønudviklingen på det private område i perioden 2008 til den seneste overenskomstperiode udløber i marts 2018. Misinformation, mener Akademikernes formand, Lars Qvistgaard.

Man kan ikke unuanceret sammenligne den offentlige og private lønudvikling siden 2008. Den offentlige lønudvikling er skruet sammen, så den følger den private lønudvikling, men med en forsinkelse. På den baggrund kan en væsentlig del af den offentlige lønudvikling efter 2008 tilskrives den kraftige private lønudvikling, der var under højkonjunkturen i årene op til 2008. Man kan fx se, at den statslige lønudvikling i grove træk har flugtet den private lønudvikling siden 2005.

”Jeg synes først og fremmest, at Finansministeriets udmelding er en direkte hån mod de 800.000 offentligt ansatte, der hver dag går på arbejde for at levere velfærd til borgerne. Mere ufint bliver det, at Finansministeriets udmelding bygger på en politisk motiveret regneøvelse, hvor sandhedsværdien fuldstændig afhænger af, hvilket år der er udgangspunkt for lønopgørelsen. Faktum er, at de offentligt ansatte gennem kriseårene har accepteret minimale lønstigninger, fordi alle i samfundet helt naturligt måtte tilpasse sig den ændrede økonomiske situation. At kalde det for en lønfest er utilstedeligt,” siger Lars Qvistgaard og understreger:

”Den økonomiske situation er vendt. Ved indgangen til de kommende overenskomstfor forhandlinger er krise vendt til økonomisk fremgang, og det skal de offentligt ansatte mærke gennem en fair lønudvikling og en arbejdstidsaftale, man kan stole på. Hverken mere eller mindre.”

Nok er nok
Ifølge Akademikernes formand er vi, set i lyset af dagens udmelding og Finansministeriets forsøg på i oktober måned at åbne op for at afskaffe den overenskomstsikrede betalte frokostpause uden forhandling eller lønforhøjelse, vidne til et finansministerium, der, med Moderniseringsstyrelsen i front, gør klar til at skære yderligere i de statsansattes vilkår.

”Vi ser et Finansministerium, der kridter banen op forud for OK18. Men nok er nok. De offentligt ansatte skal ikke betale for regeringens nedskæringspolitik. De 800.000 offentligt ansatte har krav på ordentlige og stabile vilkår og på forhandlinger – ikke teknokratiske dikteringer baseret på misvisende regneark,” siger Lars Qvistgaard.

Den 15. december skal udveksles krav til OK18.