Akademikere stormer frem

Pol/1/Thomas Flensburg/09.05.13 (12)

Stillinger som lærere, dagplejere og pædagogmedhjælpere forsvinder i det offentlige, mens der bliver ansat stadig flere højtuddannede, viser ny opgørelse fra Akademikerne. Der er blevet oprettet 3500 akademiske stillinger i regioner og kommuner fra 2010 til 2012, mens der er nedlagt, hvad der svarer til omkring 26.400 fuldtidsstillinger.

Akademikernes formand, Erik Jylling, glæder sig: “Flere og flere får en videregående uddannelse – omkring hver fjerde af en ungdomsårgang – så det er helt naturligt, at det smitter af i kommuner og regioner. Der er også tale om professionalisering af de nye storkommuner og større regioner, hvor opgaverne er mere omfattende og komplekse.” Han opfordrer til at droppe debatten om kolde og varme hænder.

Det er dog langt fra alle i fagbevægelsen, som hilser udviklingen velkommen. “Det er en sejr for akademikerne, men et nederlag for borgerne i velfærdssamfundet. Da kommunalreformen blev gennemført, hed det sig, at de større kommuner skulle have flere muskler. Men jeg tror ikke, at ret mange havde forestillet sig, at musklerne skulle sidde bag et skrivebord på rådhuset,” siger forbundsformand i FOA, Dennis Kristensen. Professor i offentlig forvaltning, Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, mener, at AC-formandens debatindlæg er udtryk for unødvendig selvpromovering. Han mener i øvrigt at Erik Jylling er ude på tynd is: “Det er en fejlslutning, at akademisering altid er lig med professionalisering (…)”