Akademikerne om nye ansøgertal: Vi bliver nødt til at tale uddannelse op

For tredje år i streg er ansøgertallet til de videregående uddannelser faldet. Hvor der i 2018 var 89.700 ansøgere til en plads på en af landets videregående uddannelser er tallet i år faldet til 88.754. Hos Akademikerne (AC) vækker udviklingen bekymring.

 

Det påvirker unges lyst til at starte på en videregående uddannelse, når de gang på gang bliver mødt af påstande om, at vi som samfund overuddanner os. Det er på høje tid, vi i fællesskab begynder at tale uddannelserne op, for der er ingen tvivl om, at de unge lytter, og vi har som samfund mere end nogensinde brug for, at endnu flere unge uddanner sig. Det er holdningen hos Akademikerne, efter ansøgertallet til de videregående uddannelser endnu engang er faldet. Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, udtaler:

“Det er nu 3. år i streg, at vi oplever et fald i søgningen til de videregående uddannelser. Det bør give anledning til selvransagelse hos alle dem, der har været med til at tegne et billede af, at vi overuddanner os, og at visse uddannelser endda er en direkte dårlig idé. Men at uddanne sig kan aldrig være en dårlig idé. Vi har brug for dygtige unge indenfor alle fag”.

For at få vendt udviklingen opfordrer Akademikerne den nye uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen til at tage et opgør med myten om overuddannelse, og ikke mindst de politiske tiltag som fx uddannelsesloftet, omprioriteringsbidrag og forslag om SU-nedskæringer, der begrænser adgangen til uddannelse:

“Hvis vi skal have vendt udviklingen, skal det ske gennem ord, men bestemt også gennem handling. Når man fra politisk hold vedtager reformer, der har til formål at begrænse adgangen til uddannelse, så er det ikke så underligt, at det kan ses på ansøgertallet. Vi skal have rykket det politiske fokus væk fra myten om overuddannelse over til et fokus på bedre uddannelse og bedre studievilkår.”