26 jun Blindt øje for høj ledighed blandt nyuddannede faglærte
En ny analyse fra Akademikerne viser, at ledighed for nyuddannede er et fænomen, der gælder for alle uddannelsesniveauer – også de faglærte. Analysen er den første, som giver et konsistent sammenligningsgrundlag. Ledigheden ét år efter dimissionen er høj for alle uddannelsesgrupper, men efter det første år falder ledigheden mest for akademikerne. Efter 2 år er ledigheden blandt akademikere kun 9,6 pct., mens den for de faglærte er hele 12,7 pct.
”Det er påfaldende, hvor stor og ensidig en opmærksomhed dimittendledigheden blandt universiteternes kandidater får i den politiske debat, mens ledighedsudfordringer for nyuddannede fra andre uddannelsesområder, eksempelvis de unge faglærte, tilsyneladende ikke tages helt så alvorligt,” siger chefanalytiker i Akademikerne Jan Christensen.
”Så sent som i slutningen af maj fandt Undervisningsministeriet anledning til at fremhæve i Ugens Tal, at ’Tre ud af fire nye udlærte fik job inden for et år’. Man fremhæver, at ’72 procent af de færdiguddannede fra erhvervsskolerne i 2014 fik arbejde indenfor et år’. Men det betyder jo så også, at de resterende 28 procent ikke var i beskæftigelse efter et år. Hvad blev der af reaktionen fra politiske debattører og aktører? Jeg må konstatere, at den er udeblevet,” siger Jan Christensen.
Med den nye analyse fra Akademikerne, er der nu et konsistent analysegrundlag, som dokumenterer, at dimittendledighed er en udfordring, der går på tværs af faggrupper og faglige organisationer. Søgeledighed rammer de nyuddannede faglærte fra erhvervsskolerne, dimittenderne fra erhvervsakademierne og professionshøjskolerne samt kandidaterne fra universiteterne. Akademikerne vil gerne opfordre til et konstruktivt og fremadsynet samarbejde mellem fagbevægelse, erhvervsorganisationer og politiske aktører, hvor vi på faktabaseret grundlag får identificeret de fælles udfordringer, vi som samfund har, i forhold til at få de nyuddannede ud i første job.