Fald i søgning til uddannelse er ikke en god nyhed

2017 er året, hvor tidligere års rekordsøgninger til de videregående uddannelser for første gang er brudt af et fald i de unges søgning. Således har 3 pct. færre søgt optagelse på en videregående uddannelse i år i forhold til sidste år. Det er ikke en god nyhed. Derimod er det godt, at de unge i højere grad har søgt mod uddannelser med god beskæftigelse.

 

“Hvis jeg var uddannelsesminister, ville jeg bekymre mig for, hvorfor færre unge har søgt en videregående uddannelse i år. De senere års uddannelsespolitik har handlet om fremdrift over kvalitet, om uddannelsesbesparelser, uddannelsesloft og bebudede SU-forringelser. Men vi har brug for at tale uddannelse op, ikke ned. I en tid hvor begreber som disruption og fjerde industrielle revolution har fundet vej til det danske sprog, er det for mig at se samtidig et vidnesbyrd om, at uddannelse er vigtigere end nogensinde før – for den enkelte som for samfundet”, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.

Universitetsuddannelserne oplever i år et samlet fald i søgningen på 2 pct. Visse debattører har haft held til at tegne et skræmmebillede af, at vi uddanner for mange akademikere. Men ny analyse fra Akademikerne peger på, at ledigheden blandt nyuddannede er et fænomen, der rammer alle uddannelsesniveauer – også faglærte. Og at ledigheden efter det første år faktisk falder mest for de nyuddannede akademikere i forhold til andre uddannelsesniveauer. Efter to år er ledigheden blandt akademikere således kun 9,6 pct., mens den for de faglærte er hele 12,7 pct.

Han efterlyser, at regeringen og Folketinget tager ansvar for at få rettet op på uddannelsernes økonomi og en gang for alle freder SU’en.

”Jeg deler uddannelsesministerens glæde over, at unge i Danmark kan forfølge deres drømme og tage en videregående uddannelse ganske gratis. Jeg vil gerne toppe ministeren ved samtidig at glæde mig over, at vi tillige har et SU-system, der gør, at alle vores unge – uanset økonomiske baggrund – kan forfølge deres uddannelsesdrømme så langt evner og motivation rækker. Jeg håber inderligt, at politikerne tænker sig grundigt om i forhold til SU-systemet og uddannelsernes finansiering. Det er SU’en sammen med årtiers brede konsensus om uddannelsespolitikken, der har gjort Danmark til et mere lige samfund, men også et smartere samfund, der gør os i stand til at konkurrere globalt på kompetencer og viden”, siger Lars Qvistgaard.