Hjælp de unge til at blive iværksættere

Debatindlæg af Mads Lind, iværksætter, grundlægger af Mystery Makers og Finn R. Larsen, formand for Akademikerne bragt i Berlingske 25. januar 2015.

 

Flere unge har i dag lyst til at kaste sig ud i iværksætteri. Det viser ny forskning fra Fonden for Entreprenørskab.

Alligevel er regeringen gangbesværet, når det kommer til at få noget ud af denne glædelige tendens. Regeringen må være mere ambitiøs i deres arbejde for et Danmark med flere stærke iværksættere, som vokser og skaber arbejdspladser.

En vej frem er at få flere unge fra universiteterne til at blive iværksættere.

Det er en god ide, at regeringen med sin nye iværksætterpilotordning vil motivere flere højtuddannede til at vælge opstarten af egen virksomhed som karrierevej. Over 500 ansøgere har vist interesse for ordningen, som betyder, at ca. 40 studerende eller nyuddannede fra universiteterne hver måned de næste to år får en pose penge til at realisere deres iværksætterdrømme.

Problemet er, at ordningen kommer til at hjælpe alt for få. Derved risikerer vi, at mange potentielt succesfulde iværksættere går tabt i den svære opstartsfase, og at de i stedet vælger at gå efter det traditionelle lønmodtagerjob.

Danmark har brug for, at flere studerende vælger at starte egen virksomhed. For vi ved, at iværksættervirksomheder skabt af højtuddannede i gennemsnit vokser hurtigere end øvrige iværksættere målt på både beskæftigelse og produktivitet.

Selvfølgelig lykkes det for enkelte iværksættere at droppe ud af skolen og grundlægge en milliardforretning. Men ellers øges sandsynligheden for at få opfyldt sine drømme om at blive direktør i sin egen succesvirksomhed betydeligt, når man har en længerevarende uddannelse bag sig.

Den unge generation har som aldrig før haft iværksætteri på skoleskemaet fra folkeskolen og hele vejen til universitetet. De er derfor langt hen ad vejen rustet til udfordringen.

Der skal ikke herske tvivl om, at det økonomiske fundament er vigtigt, når man starter virksomhed for første gang. Men det handler i lige så høj grad om, at der bliver vist tiltro til den satsning, som iværksætteren foretager – med sin egen økonomiske sikkerhed og tryghed som indsats.

At klare sig som iværksætter kræver viden, og evne til at aktivere sit netværk. Det skal man mestre. Der er langt fra at studere til at skabe en succesfuld virksomhed. Men akademikere har en stærk faglighed, og har gennem lange uddannelser samlet sig gode netværk af andre højtuddannede. Når vi giver dem adgang til de rigtige ressourcer skaber de den vækst vi har brug for.

Det er blevet sagt af stifteren af verdens største forretningsnetværk LinkedIn at iværksætteri er som at forsøge at samle en flyvemaskine på vej ned. Vi skal bakke op om dem, der viser mod, og vi skal glæde os over de iværksætterpiloter, der får luft under vingerne. De inspirerer nemlig andre til at tage samme tur. Det opvejer til fulde for dem, der går ned i flammer.

Målet bør være at vi får flere iværksættere i Danmark. Derfor skal vi turde og ville noget mere for vores talentfulde unge end en lille forsøgsordning.