Krav om regler for sygearbejde

Bragt i JP/Erhverv/Martin Flink, 10.5.12 (4)

Mange danske lønmodtagere arbejder, selv om de er syge. Med mulighed for både at arbejde hjemme samt bestemme over sin egen arbejdsdag er flere villige til at bruge et par timer, selv om de er småsyge. Og det er ifølge de faglige organisationer AC og Djøf ikke et problem, blot det ikke tager overhånd.

“Det er meget længe siden, man skulle ligge i sengen hele tiden for at blive rask. Det er en naturlig udvikling, fordi vi i dag har det flydende arbejdsmarked og arbejdspladser, men man skal naturligvis ikke presses til at arbejde, hvis man er syg,” siger Erik Jylling, der er formand for AC og de 23 faglige organisationer, der organiserer 210.000 akademisk uddannede i Danmark.

Organisationen Djøf har tidligere undersøgt omfanget af arbejde under sygdom. Her fandt man frem til, at over 80 procent af medlemmerne arbejdede hjemme under sygdom, mens halvdelen gik på arbejde, mens de var syge. 10 procent har følt sig presset til det grundet krisen og risiko for afskedigelse. “Så det er ikke kun ansvarlighed, men også frygt. Arbejdsgiverne er blevet hurtigere til at fyre ved sygefravær, og mange presser sig selv,” siger Lisbeth Kjersgård, chefkonsulent i Djøf.

Hun anbefaler, at arbejdspladsen har en politik i forhold til arbejde under sygdom, hvor det er medarbejder, og ikke arbejdsgiver, der afgør, om man kan arbejde under sygdom.