Psykisk arbejdsmiljø er skelsættende for nyuddannedes første job

Nu kører hovedorganisationen Akademikerne og de øvrige arbejdsmarkedsparter i Arbejdsmiljørådet på med en ny kampagneindsats med budskabet: ”Giv unge en god start”. Kampagnen er målrettet arbejdspladser og unge op til 30 år i forbindelse med, at nyuddannede, studentermedhjælpere eller andre træder deres første skridt på arbejdsmarkedet.

 

Hvert år strømmer et femcifret antal unge akademikere ud på arbejdsmarkedet, og nutidens årgange kan samtidig se frem til at skulle være i job længere end nogen generationer før dem.

Derfor er et fokus på det psykiske arbejdsmiljø for de unge helt afgørende. For en god modtagelse i de første jobs er den bedste start til at opbygge et grundlag for et velfungerende arbejdsliv – og sundere arbejdspladser med større trivsel.

 

Men det er ikke altid, at det går så glat som ønsket, når arbejdspladser ansætter unge medarbejdere til deres første job. Det betyder, at oplevelsen risikerer at ende i skuddermudder for den unge nyansatte og arbejdspladsen. Der er flere faktorer, der spiller ind for at sikre en vellykket start på samarbejdet. Det handler både om modtagelsen, et stærkt fokus på den første tid og om forberedelse. For mange arbejdspladser forstås arbejdet med den gode modtagelse og intro-indsats heldigvis som en naturlig opgave. Og så resulterer det langt oftere med at være en god proces for både for dem selv og for den nye medarbejder, der bliver modtaget.

 

Et godt fokus på arbejdsmiljøet er en vigtig hjælp til at undgå problemer. De arbejdspladser der er stærke på denne front, står bedst. Der er god hjælp at hente ved at konsultere den store viden, der er på området. Det handler om at få prioriteret og brugt de redskaber der findes i værktøjskassen til arbejdsmiljøindsatsen. For unge nyansatte kan med god grund være usikre og mangle erfaring i at fungere på en arbejdsplads. Det er ganske simpelt forholdene omkring dette, der skal sikres plads til at få talt om og grebet ude på arbejdspladserne. Dette vedrører fx både de rent praktiske opgaver i jobbet, og om at fungere sammen med kolleger og ledere.

 

Når man som arbejdsplads får det til at klappe og lykkedes med at få etableret en ordentlig arbejdsmiljøindsats, vinder man til gengæld endnu hurtige en engageret og god medarbejder. Og samtidig er det ofte sådan, at man som arbejdsplads selv oplever at lære nyt undervejs, fordi man bliver mødt og spejlet af den unges friske blik.

 

”Giv unge en god start” sætter fokus på, hvad der kan gøres for at sikre den gode start. Helt centralt står fem konkrete anbefalinger til give opdrift i det psykiske arbejdsmiljø.

 

De fem anbefalinger, der gavner en god modtagelse af unge nyansatte er:

  1. Vær gode rollemodeller
  2. Læg en plan for den første tid
  3. Inviter til dialog
  4. Klare krav og forventninger
  5. Giv konstruktiv feedback

 

Læs mere på Arbejdsmiljørådets hjemmeside, her – https://www.ungmedjob.dk/til-ledere-og-arbejdsgivere/tag-godt-imod-de-unge

Tags: