Rapport: Privatansatte akademikeres kompetenceudvikling i 2023

Læs hele rapporten her.

Forord af formand for Akademikerne, Lisbeth Lintz.

Akademikere er nøglespillere i den store succes, som danske virksomheder og organisationer præsterer år efter år med høj vækst, innovation og udvikling. Kreativitet, omstillingsparathed og viden er nemlig afgørende komponenter i virksomheders evne til at gribe nye tendenser og skabe produkter og løsninger, der rammer behovene og løfter kvaliteten.

Men samfundsudviklingen går stærkt, der er mange udfordringer, som skal håndteres, og teknologien skaber ubegrænsede muligheder. Et blik for og investeringer i medarbejdernes kompetencer bliver derfor vigtigere og vigtigere. Samtidig betyder manglen på arbejdskraft, at den enkelte forventes at blive længere på arbejdsmarkedet. Det øger alt sammen behovet for livslang læring og kompetenceudvikling.

I Akademikerne arbejder vi derfor for at skabe bedre betingelser og rammer for livslang læring. Det gælder både akademikere på det offentlige og det private arbejdsmarked, som hver især skal sikres bedre adgang til løbende efter- og videreuddannelse. Til gavn for egen udvikling og karriere, men sandelig også til gavn for de arbejdspladser, de er ansat på.

Hvis danske virksomheder skal være med helt fremme ift. fx at finde løsninger på klimaindsat-sen og bruge AI og andre digitale værktøjer, skal kompetenceudvikling for de privatansatte akademikere højt op på dagsordenen.

Virksomhederne skal prioritere rum og ressourcer til, at den enkelte medarbejder kan lære nyt, udvikle sine kompetencer og bringe nye indsigter ind i løsningerne. Heldigvis er akademikernes motivation for udvikling og læring høj, for det er forudsætningen for, at noget kan ske.

Akademikerne ser det som en fælles bunden opgave, hvor fagforeningerne sammen med medarbejderne, virksomhederne og aktørerne på det private arbejdsmarked sætter fokus på vilkårene for at styrke kompetenceudviklingen for de privatansatte akademikere.

En sådan indsats kræver viden om medarbejdernes muligheder for kompetenceudvikling i dag. Derfor har Akademikerne i 2023 fulgt op på undersøgelsen fra 2021 af de privatansatte akademikeres kompetenceudvikling. Det er med til at danne et godt grundlag for dialogen med arbejdsgiverne og arbejdsmarkedets parter.

Jeg håber, at resultaterne af undersøgelsen kan bidrage til at styrke det fælles arbejde for at forbedre vilkårene for kompetenceudvikling på de private arbejdspladser.

God læselyst!