Små virksomheder og akademikere: Et kraftfuldt samarbejde for miljø og klima

Debatindlægget blev først bragt i Børsen d. 7/6/2023

Af Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, og Mette Reissmann, erhvervspolitisk ordfører, Socialdemokratiet

Små virksomheder i Danmark spiller en afgørende rolle i vores kamp for et bedre klima. De kan virkelig gøre en forskel ved at bruge grønne teknologier og bæredygtige metoder i deres arbejde. Men for at få det til at ske er det nødvendigt, at flere små virksomheder og akademikere arbejder sammen.

Samarbejdet mellem små virksomheder og akademikere spiller ganske enkelt en vigtig rolle i at omsætte Danmarks målsætninger om en grønnere fremtid til konkrete og bæredygtige resultater.

Selv om akademiske kompetencer og fagligheder ofte ikke får den opmærksomhed, de fortjener i diskussionen om den grønne omstilling, skal vi huske, hvor essentielle de er. Vi må ikke overse deres betydning for at finde innovative løsninger og vigtige bidragsydere i den grønne omstilling.

Nu er det på tide, at vi tager fat og giver vores erhvervsordninger et realitetstjek, så vi sikrer, at ordningerne møder små og mellemstore virksomheder i øjenhøjde. For længe har der været et enøjet fokus på erhvervsfyrtårne og store virksomheder. Ingen tvivl om at vi skal udnytte og videreudvikle vores styrkepositioner, men vi må ikke glemme, at dansk erhvervsliv overvejende består af små og mellemstore virksomheder.

Derfor har vi i fællesskab taget initiativ til at etablere et helt nyt virksomhedspanel. I samarbejde med en række små og mellemstore virksomheder vil vi drøfte, hvad der skal til for, at denne gruppe virksomheder kommer med på den grønne omstilling og får realiseret det vækstpotentiale, som ligger i at producere mere bæredygtigt.

Lad os se nærmere på, hvorfor dette samarbejde er så vigtigt, og hvordan det kan få en enorm indvirkning på vores klima.

Et af de afgørende aspekter ved at få akademikere og små virksomheder til at finde sammen er innovationskraften. Akademikere er specialister inden for forskellige områder og besidder en viden, metoder og værktøjer, der er vigtige for at kunne starte, drive og udvikle en bæredygtig produktion. I små virksomheder har man fingeren på pulsen og en dyb forståelse for og erfaring med hver eneste proces og tandhjul i driften inden for en given branche, kan akademikere give bud på, hvad der skal til for at komme et skridt videre ud til nye kunder og nye markeder, hvor bæredygtig produktion er i høj kurs. Sammen skaber akademikere og små virksomheder nye løsninger i et marked, hvor grøn og bæredygtig udvikling er et konkurrenceparameter og kan derfor bidrage til at skabe vækst og job i Danmark.

Akademikere kan nemlig bidrage med ekspertise inden for vidt forskellige områder som sol- og batteriteknologi, bæredygtig produktion og indkøb, adfærdspsykologi, grønne regnskaber og dokumentation og håndhævelse af EU-miljøkrav, så vi når de juridiske forpligtelser om at reducere CO2-udledning. Alle disse krav presser store som små virksomheder til at udvikle og implementere innovative løsninger i deres produkter og processer. Dette reducerer ikke kun miljøpåvirkningen, men er også med til at give virksomhederne en konkurrencefordel globalt, og dermed skabe flere arbejdspladser.

Faktum er, at små og mellemstore virksomheder i dag udgør 99 pct. af alle danske virksomheder, og at deres efterspørgsel efter akademikere er stort og vil i fremtiden kun vokse. Ved at bringe disse to grupper sammen kan vi udnytte deres styrker og potentielt skabe en kraftfuld kombination, der kan gøre en betydelig forskel i kampen mod klimaforandringer.

Et nyt virksomhedspanel er et skridt på vejen til at komme i gang. Vi er klar til at give regeringen konkrete bud på, hvordan små og mellemstore virksomheder i samarbejde med akademikere kan indfri det grønne potentiale.