Unge djøf’ere er mere ledige end magistre

Bragt i Pol/Thomas Flensburg 26.4.2012 (2)

Arbejdsløsheden rammer nu nyuddannede jurister og økonomer hårdere end de unge magistre, der ellers traditionelt har haft det svært, viser nye tal fra Akademikernes Centralorganisation (AC).

“Det rammer djøf’erne hårdt, at det offentlige ikke ansætter dem i øjeblikket. Det offentlige har ellers været en stor aftager af djøf’ere. Omvendt har magistrene været mere vant til at skabe sig selv job og finde jobåbninger,” siger Niels Lykke Jensen, AC.

I Marts var 28,5 procent af de unge djøf’ere, der havde taget eksamen inden for det seneste år, ledige. Det bekymrer formanden for Djøf. “Det er historisk højt niveau”, siger Lisa Herold Ferbing.

Markedsværdien af de unge ledige, der går direkte fra universitet eller højere læreranstalt ud i mindst seks måneders ledighed, falder hurtigt. Syv år efter, at de langtidsarbejdsløse højtuddannede har taget eksamen, tjener de i gennemsnit 42.000 kroner mindre om året end de højtuddannede, som kom hurtigt i arbejde, viser en kortlægning, som Djøf har lavet i samarbejde med Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Når jobchancerne for djøf’ere er ringe i det offentlige, skal det private erhvervsliv ansætte 9.000 ny udklækkede akademikere om året, hvis ikke massearbejdsløsheden skal bide sig fast, viser AC’s analyse.

AC vil tage den høje arbejdsløshed blandt unge akademikere op ved de kommende trepartsforhandlinger. “Vi frygter at udviklingen fortsætter ind i 2013 og 2014, hvis ikke der bliver gjort noget”, siger Niels Lykke Jensen.