Nyt forslag til ferielov: Ret til tidligere ferie kan reducere stress hos unge

Lønmodtagerne og arbejdsgiverne vil sikre ferieret til nyuddannede. Det vil styrke kampen mod stress hos nyuddannede på arbejdsmarkedet.

 

Unge på arbejdsmarkedet bokser med stress. Men nu er der hjælp på vej fra lønmodtagerne og arbejdsgiverne med et nyt forslag til en ændring af ferieloven. Dermed bliver der sat ind for at gøre noget ved de høje stresstal, der i disse år ses blandt særligt unge medarbejdere.

Høje stresstal

En ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at næsten hver femte medarbejder under 35 år føler sig stresset. Det gør i dag de yngre til de hårdest ramte.

Med det nye forslag til ferieloven vil lønmodtagerne og arbejdsgiverne gøre noget ved problemet. Fremover skal de nyuddannede have mulighed for at afholde ferie med fuld løn allerede det første år, de er på arbejdsmarkedet. Det kan de nemlig ikke med de nuværende regler.

Men det betyder, at nyuddannede i dag går glip af et vigtigt værktøj til at bekæmpe stresssymptomer, når de ikke har samme vilkår og muligheder for at holde ferie som alle andre på arbejdsmarkedet og dermed kunne restituere sig i løbet af året. Det skal regeringen tage ansvar for.

”Forslaget har længe været et ønske for Akademikerne, da muligheden for at koble af i et sammenhængende ferieforløb er en forudsætning for at kunne løse arbejdsopgaver med høj kvalitet resten af året”, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne

”Det nye forslag vil føre til en kæmpe gevinst for de nyuddannede. Det er vigtigt at sikre, at alle medarbejdere får en god start på arbejdsmarkedet. Og at de får de bedste vilkår til at holde til et stadig længere arbejdsliv. Dermed styrker regelændringen også virksomhederne”, siger Lars Qvistgaard.

Behov for løsning nu

Ferielovsudvalget, som Akademikerne er en del af, har i dag overrakt forslaget til en ny ferielov til Beskæftigelsesministeren. Her anbefales det, at det fra september 2020 bliver sådan, at lønmodtagere optjener og afholder deres ferie over samme periode, og ikke som nu op til 16 måneder forskudt fra hinanden.

Det er meget tilfredsstillende, at arbejdsgiverne og lønmodtagerne er blevet enige om forslaget til en ny ferielov. Det viser styrken i den danske model, at parterne på arbejdsmarkedet i fællesskab kommer med løsninger”, siger Lars Qvistgaard.

Men Akademikerne kan ikke se nogen grund til, at der skal ventes så lang tid på, at ferievilkårene ændres for de nyuddannede.

”Jo før vi får en løsning for de nyuddannede jo bedre. Derfor opfordrer jeg arbejdsgiverne til allerede ved overenskomstforhandlingerne i starten af 2018, at gå sammen med os og ad aftalevejen få taget hånd om udfordringen frem til 2020”, siger Lars Qvistgaard.

Læs mere på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside